sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Harjoitusten tekijänoikeuksista

Vesa Linja-aho kirjoitti blogissaan vähän aikaa sitten aivan järisyttävistä uutisista tekijänoikeusrintamalla. Hän kertoi lausuntopyynnöistä, jotka hän lähetti syksyllä 2010 tekijänoikeusneuvostoon. Jo aiemmin oli selvinnyt, että selittäviä piirroksia ei monissa tapauksissa katsota teoksiksi. Nyt selvisi sitten, että myöskään esim. 78-sivuinen sähkötekniikan laskutehtäväkokoelmaa ei katsottu teokseksi.

Tämän jälkeen asiasta virisi pieni keskustelu myös Googleplussassa. Kyselin, missä määrin em. ilosanoman voisi katsoa koskevan äikän tehtäviä. Vesa vastasi, että ainakin tehtävät tyyliin "Analysoi Kärpästen herran päähenkilöiden maailmankuvaa" tai "Täydennä puuttuvat sijapäätteet" ovat vailla teossuojaa. Keskusteluun osallistui myös Tarmo Toikkanen. Heitin ilmoille kysymyksen seuraavan tehtävän teossuojasta. Esimerkki on Otavan Aleksis 7 harjoituskirjasta.

1. Listaa sanoja, jotka ovat mielestäsi: hullunkurisia, rumia, kauniita, lämpimiä, teräviä, pyöreitä, meluisia, hiljaisia.
2. Kirjoita runo, jossa käytät edellä listaamiasi sanoja.
a. Kirjoita runo puhtaaksi erilliselle paperille.
b. Kuvita runo.
3. Kootkaa kuvista ja runoista näyttely luokan seinälle.
4. Tutustukaa toistenne runoihin ja kuviin ja kirjoittakaa jonkun toisen tekemästä runosta.
a. Mistä runo puhuu?
b. Millainen on runon tunnelma?
c. Mikä on runon sanoma tai viesti?


Ilmeisesti tämäkään ei ole teos. Kovin omaperäisenä sitä ei parhaalla tahdollakaan voi pitää, ja tämäntyyppisissä harjoituksissahan on kyse pikemminkin ideoista, ja niitähän ei tekijänoikeuslaki suojaa.

Tästä kaikesta riemastuneena aloitin tänään lukupiirimateriaalitalkoot. Tein Jakamisen sietämätön kevys -wikiin sivun "Keskustelukirjeet". Jatkoin myös Animoto-harjoituksia ja tein sivulle yhden palikan myös Animotolla. Siitä kyllä tuli jotenkin liian nopeatempoinen. Täytyy jatkaa harjoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti