tiistai 29. toukokuuta 2012

Jo joutui armas itsearvioinnin aika

Viime heinäkuussa listasin itselleni jotain löyhiä tavoitteita tälle lukuvuodelle. Nyt omenapuiden ja syreenien kukkiessa on hyvä aika katsoa, miten ne ovat toteutuneet.

1.Aloitin viime syksynä Oulun ylipiston täydennyskoulutuskurssin Tietoverkon resurssit ja innovatiiviset opetuksen menetelmät. Tavoistani poiketen jätin kurssin kuitenkin kesken ja päätin, etten enää ilmoittaudu suljetuille Moodle-kursseille. Jotenkin niiden aika tuntuu nyt vaan omalta kohdaltani olevan ohi.

2.Viime kesänä olin juuri aloittanut Googleplussan käytön ja olin siitä innoissani. Ongelmanani oli silloin - ja on edelleen - etten ole saanut selvyyttä, miten ikärajat oikein oppilaiden näkökulmasta menevät. Edelleenkään en siis tiedä, saavatko yläkouluikäiset luoda Google-tilin vai eivät. Huoltajien lupa siihen joka tapauksessa tarvittaisiin, ja sekin on jonkinmoinen pulma, joka olisi viisainta ratkaista koulun tasolla.

3-4. Digitarinointi ja laaja tekstikäsitys. Siihen olen huipputyytyväinen, että digitarinointiasia ja ylipäätänsä liikkuvan kuvan käyttö on todellakin edistynyt tämän lukuvuoden aikana. Olen näistä asioista jo moneen kertaan vuoden aikana kertoillutkin. Jotain on saatu valmiiksikin, ja yksi kirjastoseikkailutarina meillä on poikani kanssa vielä vaiheessakin - kesän sadepäiviä odottamassa.

Kulunut vuosi on vahvistanut kovasti käsitystäni siitä, että erilaisiin videoiden hyödyntämismahdollisuuksiin kouluissa kannattaa todellakin satsata, onpa kyse sitten esim. oppimateriaalien tekemisestä tai tarinoinnista. Nykyisin kohistaan kovasti ns. flipped clasroom -ideasta. Idea on hyvä, mutta vielä enemmän soisin näkeväni sitä, että OPPILAAT tekevät, siis myös ne videot :)

Videoiden tekemiseen tarvitaan tietysti laitteet. Tässä mobiilit vehkeet ovat aivan ylittämättömiä. Olen kuluneena vuonna hankkinut itselleni iPhonen ja iPadin - kummastakaan en luopuisi mistään hinnasta, ja kumpaankin on käytetty ahkerasti myös oppilaiden kanssa. Toiveissa siintää, että näitä saataisiin myös koululle.

Asetin viime kesänä tavoitteeksi sen, että annan oppilaiden korvata perinteisiä tekstejä esim. videoilla ja muilla esityksillä mahdollisimman usein. Tämä tavoite on toteutunut mielestäni kohtuullisen hyvin tänä vuonna. Olen myös huomannut, että vaikka osa ns. diginatiiveista on taitavia videoiden tekijöitä jo valmiiksi, kaikki eivät ole. Mukavaa on, että monen itseluottamus ja taidot ovat vuoden mittaan lisääntyneet. Hyvin ilahduttavaa on myös, että tekijänoikeustietoisuus lisääntyy oppilaiden keskuudessa vähitellen. Olen yrittänyt markkinoida "On-siistii-noudattaa-tekijänoikeuksia" -asennetta, ja se alkaa nyt kantaa hedelmää.Ilokseni olen myös huomannut, että pienen piirun olemme taas siirtyneet siihenkin suuntaan, että kaikkien ei tarvitse tehdä samaa, samassa tahdissa.

Viime vuonna hyväksi havaitsemaani käytäntöä noudatin myös tänä vuonna siinä, että ysiluokkalaiset saivat lopuksi vapaat kädet - ja jälleen tulokset olivat hienoja. Saimme kuulla Julian monologin, ihailla hienoa lyhytelokuvaa, Screencast-o-Maticilla tehtyä elokuva-arvostelua yms. yms.

5. Olin näkojään asettanut tavoitteeksi myös ohjauksen ja arvioinnin kehittämisen. Niistä täytyy sanoa, että erityisesti arvioinnin kehittäminen jäi kyllä varsin vähälle. Ohjauksen kehittäminenkin on rajoittunut lähinnä opetusvideoiden tekoharjoituksiin ja vaivattomien ratkaisujen etsimiseen. Tämä teema täytyy pitää mielessä ensi vuoden tavoitteita miettiessä. Yhden pienen parannuksen keksin @Riikkavain ansiosta tässä ihan loppumetreillä. Tajusin nimittäin ensimmäistä kertaa kerätä palautetta tunneista oppilailta Googlen lomaketyökalulla. Tein kyselyn, jonka upotin wikiin vastattavaksi. Työkalu on loistava tähän tarkoitukseen, koska se tekee valmiiksi koosteet vastauksista. Alla esimerkki yhdestä kysymyksestä - Mikä kirjoittamisessa on vaikeaa? Vastauksia on tosin kuvan tallentamisvaiheessa kertynyt vasta muutamalta kymmeneltä oppilaalta. Ajatelkaas, kuinka helppoa tämän jälkeen on aloittaa opiskelun suunnittelu yhdessä oppilaiden kanssa. Kaivellaan vaan yhteenveto esiin, ja siitä näkyy, mihin on syytä erityisesti keskittyä. Kätevää!



5. Sossumediakurssi. Sitä en jotenkin saanut toimimaan, ja niinpä päätin luopua sen tarjoamisesta. Taustalla tässä oli ensinnäkin se, että sopimus- ja lupa-asiat alkoivat jossain vaiheessa tuntua ylitsepääsemättömiltä (vaikka eivät tietenkään sitä oikeasti ole). Vielä tätäkin suurempi pulma oli kuitenkin se, että tunnit jäivät kuitenkin muusta opiskelusta irralliseksi puuhasteluksi. Yritin kyllä, että eri välineillä työstettävät asiat liittyisivät suoraan jonkun aiheen opiskeluun, mutta en omasta mielestäni saanut tätä toimimaan riittävän hyvin. Jatkossa en näe siis järkevänä opettaa sosiaalisen median hyötykäyttöä erillisenä kurssina, vaan parempi on mielestäni jatkaa ihan vaan "normaalien" tuntien puitteissa. Tilalle tarjosin "kirjoittamisen kurssia", jolla olisimme voineet tehdä erilaisia kokeiluita tälläkin saralla, mutta tuo kurssi ei valitettavasti toteutunut lainkaan. :(

Jaahas, tämä taitaa olla viimeinen postaus ennen lomaa :-D Hyvää kesää kaikille lukijoille!

EDIT 1.6. Se kirjoittamisen kurssi toteutui sittenkin! JEEEE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti