perjantai 8. huhtikuuta 2011

Oppia Vantaalta

Elämäni ensimmäinen ITK on nyt takana. Sulateltavaa riittää totisesti pitkäksi aikaa. Aloitan annin purkamisen perusopetuksen alusta ja lukemaan opettelemisesta.

On tutkittu juttu, että kirjoittamaan on helpompi oppia kuin lukemaan. Siksi onkin nurinkurista, että koulussa perinteisesti opetellaan ensin lukemaan. Näin ei kuitenkaan ole pakko tehdä, sillä Arne Trageton on kehittänyt menetelmän, jossa opetellaan ensin kirjoittamaan ja sitten luetaan, mitä on kirjoitettu. Tätä menetelmää hyödynnetään esimerkiksi Dickursby skolanissa. Samalla oppilaat harjoittelevat kymmensormijärjestelmää pienestä pitäen. Käsin kirjoittamistakin tietenkin opetellaan myös, mutta sen harjoittelu aloitetaan täysipainoisesti vasta toiselta vuosiluokalta. Tällä hetkellä kaikilla alkuopetuksen oppilailla on käytössään kannettavat tietokoneet Vantaan pilottihankkeen ansiosta, mutta Tragetonin menetelmän hyödyntäminen aloitettiin vanhempien lahjoittamien vanhojen koneiden avulla. Kirjotuskoneeksi riittää mainiosti vanhakin kone. Tragetonin menetelmästä löytyy googlettamalla runsaasti lisää tietoa ja myös juuri suomennettu kirja.

Samassa foorumiesityksessä esiteltiin toinenkin kiinnostava esimerkki Vantaalta. "Jokiniemen koulun kaikilla 7.-luokkalaisilla on käytössään kannettavat tietokoneet. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa on siirrytty kokonaan verkko-opiskeluun. Opettaja Petra Erikson tekee väitöskirjaa verkkopohjaisen oppimisalustan, sähköisten autenttisten ja reaaliaikaisten materiaalien sekä sosiaalisen median tarjoaman vertaisfoorumin vaikutuksista oppilaiden kirjoittamisen oppimiseen. Tutkimuksessa selvitetään, onko uudenlaisella monimediaisella oppimisella vaikutusta oppimistuloksiin ja motivaatioon sekä miten oppilaat kehittyvät kirjoittajina yläkoulun aikana."

Erikson kertoi, että kaikki oli alkanut siitä, että hän oli kysynyt rehtorilta, voisiko hän alkaa pitää kaikki äikän tunnit ATK-luokassa. Rehtori oli näyttänyt vihreää valoa. Myöhemmin sitten oli saatu kannettavat hankkeesta seiskaluokkalaisille.

Jaa-a, mitäköhän meidän reksi sanoo?

1 kommentti: