keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Täppärillä eroon vihkopinojen raahailusta

Luulenpa, että äikän opet ovat liikuttavan yksimielisiä yhdestä asiasta. Siitä nimittäin, että vaikka tämä muuten on loistava homma, niin kotitöitä on välillä uuvuttavan paljon. Moni meistä miettineekin säännöllisesti, miten saisi oppilaiden tuotosten lukemisesta, arvoimisesta ja palautteen antamisesta jotenkin vähemmän aikaa tai edes voimia vievää puuhaa. Konstit on monet, ja vihkojen raijaaminen pehmeän sohvan nurkkaan on yksi paljon käyttämäni keino.

Hiihtoloma meni uutta iPhonea ihmetellessä, ja nyt pääsiäisloman kynnyksellä työkalupakkiin on ilmestynyt myös iPad. Ihana!!! Ajattelin ensin, että varmaan siihen pitää hommata näppis, mutta nyt on alkanutkin tuntua siltä, että ehkä ei tarvitsekaan, sillä käsinkin voi kirjoittaa. Ja muutaman viime päivän aikana olen kehitellyt samalla systeemiä, joka vapauttaisi minut lukemaan ja arvioimaan oppilaiden tuotoksia aidosti missä tahansa, milloin tahansa.



Näin se menee. Oppilaat palauttavat työnsä esimerkiksi s.postilla. Annan ohjeeksi postittaa tietynlaisella otsikolla (esim. 'Mielipidekirjoitus 8M'). Näin Gmailin hakutoiminto löytää samaan nippuun vaivatta kaikki yhden ryhmän tuotokset. Palauteen kirjottamista varten puolestaan latasin FastFinga appin, johon voi kirjoittaa käsin eli sormella tai stylus-kynällä. Kirjoittaa voi toki halutessaan myös näppiksellä. Käsin kirjoittaminen on nopeaa ja vaivatonta, ja mikä parasta, alkuperäisestä tekstistä on helppo kopioida palautetekstiin mukaan tarvittavia katkelmia, esim. kohtia, jotka kaipaavat muokkaamista. Valmiin "dokumentin" voi lähettää esimerkiksi s.postiin tai Evernoteen. Itse teen niin, että kirjoitan yhden ryhmällisen palautteet samaan "dokumenttiin" ja lähetän sen sitten itselleni, printtaan ja jakelen oppilaille oppimispäiväkirjoihin liimailtaviksi.

FastFingan saa myös puhelimeen, ja itse esimerkiksi luin ja kommentoin puhelimella juuri seitsemän mielipidekirjoitusta poikasen fudistreeneissä. Puhelimen ja pädin välillä synkkaaminen käy helposti iCloudin avulla.

Nämä kokemukset saivat minut tutustumaan myös pariin varsinaiseen muistikirja-appiin. Penultimateen ja Paperiin. Viimeksimainitulla on tehty tämän postauksen kuvakin. Molemmissa on hyvät puolensa, ja molemmat tuntuvat parin päivän testailun jälkeen varsin käyttökelpoisilta. Ehkäpä palaan niihin tarkemmin myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti