sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Ensimmäinen puraisu omenasta
Havahduin juuri hetki sitten huomaamaan, että bloginihan on täyttänyt jo vuoden. Blogin perustamisen aikoihin, viime hiihtolomalla, olin juuri hankkinut ensimmäisen älypuhelimeni ja perustanut Twitter-tilin. Puhelin oli tuolloin oppilaiden suosituksesta ZTE-Blade ja sillä pärjäilinkin mainiosti vuoden, mutta kun se lakkasi käynnistymästä, oli aika jälleen suunnata Huutonettiin. Hieman omaa hölmöyttäni hankin kytkypuhelimen, ja nyt pienenä pelkona on, ettei TeleFinlandin liittymä oikein toimi työpaikalla, mutta siitä viis, luuri on i-ha-na (ja hinta oli hyvin edullinen)! Edellisen puhelimeni kanssa vähäinen muisti oli jatkuva ongelma, mutta kun uusi puhelin on iPhone 4S 64GB, muistiongelmaa ei totisesti enää ole. Nautin myös erityisesti siitä, että kamera on hyvä ja appstoresta saa runsaasti valokuvien ja videoiden editointiappseja. Vaikkapa joku iMovie toimii mainiosti ja mahdollistaa todellakin digitarinoinnin alusta loppuun pelkällä puhelimella. Myös monet keskeiset some-appsit näyttävät hyvin selkeiltä ja toimivilta (mm. Blogger ja Posterous) ja Twitteriä selailen nykyisin Flipboardilla (Kiitos vinkistä Anne Rongas!). Käyttöliittymä on, kuten Anne FB:ssä totesi, aivan mainio. Vieressä esimerkki, miltä Twiitit näyttävät.

Kuvan twiitissä Miikka Salavuo jakaa kirjoituksen Busines Insiderista, jossa kiinnitetään huomiota Pinterestin ongelmallisuuteen nimenomaan tekijänoikeusnäkökulmasta. Olen itsekin hieman kokeillut Pinterestiä ja jäänyt miettimään juuri tekijänoikeuksia. On hyvä, että kun "pinnaan" kuvan omalle "boardilleni", kuvaan syntyy automaattisesti linkki "alkuperäiseen" kuvaan, mutta se ei useimmissa tapauksissa auta lainkaan selvittämään, miten kuvaa voi itse käyttää. Edellä mainitussa kirjoituksessa kiinnitetään huomiota myös siihen, että jo lähtökohtaisesti se, että kuka tahansa voi pinnailla mitä tahansa omalle seinälleen, on tekijänoikeuksien näkökulmasta kyseenalaista. Toivottavasti Tarmo Toikkanen tarttuu pian tähän aiheeseen :) Täytyykin ehkä lähettää vieno toive OTO-kirjan blogiin.

Joudun ylipäätänsä uuden luurin myötä miettimään kuvien jakamista. Suuri oli nimittäin hämmästykseni, kun minulle selvisi, että iPhonen kuvagalleriasta suorat jakomahdollisuudet rajoittuvat s.postiin, tekstiviestiin ja twiittaamiseen! Olin Androidin kanssa tottunut siihen, että jakomahdollisuuksia on yhdellä hipaisulla niin paljon, etteivät ne meinanneet mahtua näytölle. Macin käyttäjillehän kuvien jako ei liene niin iso ongelma, kun käytössä on iCloud. Itselläni on kuitenkin ainakin toistaiseksi vielä PC ja joudun kehittelemään siis muita reittejä. Latasin mm. Picasa uploud -appsin, mutta en ainakaan vielä saanut sitä toimimaan. Flickriin en ole toistaiseksi vielä ladannut omia kuvia, mutta sitäkin pitää miettiä. Sivumenen sanottuna Flickrin appsissa on se todella raivostuttava puute, ettei sillä voi hakea CC-lisensoituja kuvia (tai en ainakaan itse vielä keksinyt, miten se tapahtuisi). Voi kuitenkin olla, että nämä ongelmat ovat sikäli onni onnettomuudessa, että ne saivat minut tarttumaan uudestaan Evernoteen, johon olen kirjautunut jo aikoja sitten, mutta joka on jäänyt muutamaa kokeilua lukuunottamatta käyttämättä. Nyt tutkin sitä uudestaan ja se vaikuttaa todella lupaavalta monin tavoin!! Jatkan hieman harjoituksia ja palaan sitten asiaan. Ensin kuitenkin kenties hieman lumitöitä, joita totisesti näinä päivinä riittää. Heippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti