sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Opetusvideoita kännykällä

Suunnittelen parhaillaan oman koulun kollegoille mobiilia digitarinapajaa, ja sitä varten päätin tehdä pienen opasvideon, joka auttaa alkuun iMovien käytössä. Halusin tehdä sen nimenomaan iPhonella kahdesta syystä. Ensinnäkin oma iPadini on ensimmäistä sukupolvea, joten sillä en pysty iMovieta käyttämään. Toisekseen haluan saada luotua systeemit, joilla opasvideot - ja muut materiaalit - syntyvät nopeasti nimenomaan puhelimella, koska se on aina saatavilla ja kynnys sen käyttämiseen on siksi erityisen matala. Materiaalia voi työstää muun homman ohessa, aina kun on hetki aikaa. Bussipysäkillä, jonossa, fudiskentän laidalla.

Tällainen videosta tuliEnsin kuvittelin, että videon saa tehtyä ruutukaappausvideoiden tekoon tarkoitetulla apilla nimeltään Display.Rec. Jouduin muuttamaan suunnitelmaa, sillä ilmeisesti sillä ei voi äänittää mitään sellaista, missä itsessään on audiomahdollisuus. Niinpä päätin ottaa iMoviesta ruutukaappauskuvia ja yhdistää ne iMoviellä videoksi. Ruutukaappauskuvien ottaminenhan on erittäin helppoa, painetaan vaan yhtä aikaa alas virta- ja navinäppäimet. Havainnollisuuden lisäämiseksi piirtelin kuviin vielä rinkuloita ja nuolia. Piirtelyt ja esimerkiksi kuvan rajaamiset hoituvat kätevästi esimerkiksi Skitchillä.

Seuraava ratkaistava pulma aiheutui siitä, että kun iMovieen lisää still-kuvia, niihin tulee automaattisesti ns. KenBurns-efekti. Tämä on usein mukavakin juttu toisentyyppisiä videoita tehdessä, mutta oppimateriaaleisssa kuvan pitää usein näkyä kokonaan. En ainakaan itse ole keksinyt keinoa, miten KenBurns-efektin voisi iMoviessa ohittaa. Niinpä piti keksiä keino, jolla voi tehdä videon kuvista, niin että ne pysyvät paikallaan. Tähän käytin Splicea

Selostuksen äänitin aluksi Splicen omalla mikrofonilla. Kun video oli alku- ja lopputekstejä vaille valmis, tallensin sen ja vein sitten iMovieen. Alku- ja lopputekstit tein Extras4iMoviella

Yritin vielä lisätä videoon loppukevennyksen joka oli tehty Sock Puppetsilla, mutta sillä tehtyjä videoita, ei näköjään voi iMovieen viedä. Tai voi ne viedä, mutta ne eivät lataudu ainakaan Youtubeen. Sock Puppets -videoita ei myöskään voi katsoa luokassa AppleTV:llä. Valitettavasti. Yksinään ne voi toki YouTubeen ladata.Loppumetreillä kävi vielä niin, että Splicella tehdyt selostukset hävisivät videosta jonnekin. Muutenkin Splicen äänitysominaisuudet olivat mielestäni aavistuksen hankalat ja vaikeasti hallittavat. Niinpä lopulta sitten äänitin vielä selostukset uudestaan iMovien omalla mikrofonilla.

Myöhemmin tuli vielä mieleeni, että yksinkertaisia ja lyhyitä ruutukaappauskuvista tehtäviä selostuksia/opastuksia saa tietysti tehtyä myös esim. Sonic Picsillä.

Harjoittelin iMovien käyttöä myös tehdessäni videon siitä, mitä koulussa mielestäni pitäisi tehdä, mihin keskittyä. Jossain vaiheessa aion pohtia myös, miksi olen nyt näin tohkeissani juuri videoista. Toistaiseksi on kyse lähinnä epämääräisen voimakkaasta intuitiosta, että tässä on nyt joku juttu, miksi tähän kannattaa suunnata energiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti