keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Woihan Witsi!

Juuri aloitin ensimmäisen varsinaisen wiki-kokeilun oppilaiden kanssa. Päätimme kuviksen open eli Miian kanssa kehitellä seiskoille jotain yhteistä loppukevääksi ja sarjakuvista kaikki lähti. Samoihin aikoihin OTO-kirjan blogissa oli kiinnostava juttu avoimella lisenssillä julkaistavista Marvel-sarjakuvista. Niihin pitää palata joskus myöhemmin, mutta nyt päätimme yksinkertaisesti tehdä niin, että oppilaat tekevät jonkun vitsin pohjalta sarjakuvan. Sitten jatkamme äikässä jotenkin joko vitsien tai sarjakuvan parissa eteenpäin. Ainakin tässä vaiheessa ajatuksissa siintää joku vähän tutkivan oppimisen tyyppinen viritys. Aikaa tietysti on tosi vähän sellaiseen enää jäljellä, mutta kyllähän sitä voisi jatkaa syksylläkin, jos se oikein hyvin lähtisi vetämään. Lisäksi rinnalla kulkee tietysti myös tavoite oppia käyttämään wikejä yhteisessä työskentelyssä.

Kaiken kaikkiaan haaveilen kehittyväni opettajana enemmän siihen suuntaan, että oppilaat tekevät, minä vaan seurailen vierestä ja autan tarvittaessa. Niinpä juuri perustamani wikikin on tosi karu, eikä siellä ole oikeastaan mitään. Kun sain wikin perustettua, laitoin linkin saman tien seiskojen FB-ryhmään. Kiinnostavaa on, että alle minuutin kuluttua ensimmäinen oppilas oli jo käynyt tutustumassa wikiin ja jättämässä sinne itsestään puumerkin, kuten olin pyytänyt. Kunpa nyt vaan malttaisin pysytellä sillä linjalla, että antaisin oppilaiden tehdä!

3 kommenttia:

 1. Teillä on kiva, asiakaslähtöinen (sic!) tapa lähteä retkelle sosiaalisen median metsään :)

  Tiesittekö Marvelin valmiista "create a comic"-sovelluksesta, jolla syntyy niin strippi kuin albumikin? Esimerkki SomeOpistossa. Tässä Mashablen artikkelissa on esitelty muitakin näppäriä välineitä tilanteisiin, jossa tarinan rakentaminen on tärkeämpää kuin oma visuaalinen kädenjälki.

  VastaaPoista
 2. Tuhannet kiitokset Esko! Aivan loistavia vinkkejä! Näistä on varmasti iloa oppilaille ja itsellenikin open roolissa näistä lienee iloa. Juuri ajattelin, että sattaa olla esim. tilanteita, joissa sarjakuvan muotoon puettu tehtävänanto, voisi toimia aika hyvin. Kiitos vielä :)

  VastaaPoista
 3. ... Itseasiassa teinkin juuri ekan oman sarjakuvani sossumedian valinnaiskurssin tämänviikkoiseksi tehtävänannoksi http://www.otskinsossumedia.blogspot.com/

  VastaaPoista